پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل شرکت گاز استان گفت: بر اساس سهمیه بندی صورت گرفته، ادارات و اماکن عمومی نسبت به سال گذشته و خانوارها نسبت به سال ۱۴۰۱ باید ۲۰ درصد مصرف کمتری را لحاظ کنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، انرژی یکی از عناصر اصلی حیات است که در صورت اختلال در تامین آن زندگی بشر با مشکلات بسیاری مواجه خواهد شد.
حدود ۸۰% از انرژی جهان از سوختهای فسیلی (نفت، گاز و زغالسنگ) تامین میشود. از این بین گاز طبیعی ۲۳% از انرژی دنیا را تامین میکند. مصرف گاز طبیعی در حال حاضر با توجه به اهمیت توسعه پایدار، آلودگی و هزینهی تمامشدهی کمتر در حال افزایش است و از آن به عنوان سوخت دوران گذار انرژی یاد میشود.
ایران بعد از روسیه با داشتن ۲۱% از ذخایر، دومین دارندهی ذخایر گاز طبیعی در جهان است و بزرگترین میدان گازی دنیا (میدان پارس جنوبی مشترک با قطر) را داراست.
مدیرعامل شرکت گاز استان قزوین در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: جایگاه گاز طبیعی رفته رفته با توجه به شرایط استحصال آن بیشتر میشود و هرچه وابستگی ما به یک انرژی بیشتر باشد تهدیدات آن نیز بیشتر خواهد بود بنابراین در کشورهای مختلف سبد انرژی به صورت مختلف دیده شده است. اگر ناترازی انرژی داشته باشیم و وابستگی از یک طرف دیگر میتواند یک تهدید قلمداد شود.
حجتی پور گفت: کشوری مثل روسیه دارای رتبه اول ذخایر گازی در جهان و ایران نیز در رتبه دوم قراردارد. روسیه تنها ۱۱ درصد از گازتولیدی خود را در موارد غیرمولد مصرف میکند درحالیکه در کشور ما ۹۴ درصد در موارد غیرمولد مصرف میشود. این در حالیست که ۷۲ درصد از مصارف ما وابسته به گاز است و این رقم درجهان ۲۳ درصد است. در حوزه مصرف شدت ضریب مصرف انرژی در کشور ما بالاست بنابراین این شدت هم باید بشکند و رفتار مصرف کننده تغییر پیدا کند. ما معادل ۷ میلیون بشکه انرژی مصرف میکنیم و معادل ۳ ونیم میلیون بشکه ظرفیت بهینه سازی داریم. این به معنای آنست که میتوانیم مصرف را به نصف کاهش دهیم.
وی تصریح کرد: بخشی از بالابودن مصرف ما به تکنولوژی برمیگردد. تجهیزات مورد استفاده باید متناسب با راندمان بالا شود. به عنوان مثال بخاریهای جدید دمای محیط را میتوانند اندازه گیری کنند و متناسب با آن شعله تنظیم شود.
مدیرعامل شرکت گاز گفت: ما باتوجه به مصرف ۹۴ درصدی گاز در داخل کشور تنها ۶ درصد توان صادرات داریم. اگر بتوانیم بخش اعظمی از گاز را صرفه جویی کنیم و به صادرات بیشتر برسیم میتوانیم برای جایگزینی با تجهیزات با راندمان بالا بهره ببریم.
وی گفت: دمای رفاه بین ۱۸ تا ۲۱ است که در مکانهای عمومی و راهروها حداقل و در محیطهای بسته با حداکثر میتواند تبدیل به یک فرهنگ شود. از ۵ میلیارد مترمکعب گاز که استان قزوین دریافت میکند تقریبا بین ۴۰ تا ۴۵ درصد به نیروگاه شهید رجائی اختصاص پیدا میکند. این نیروگاه صددرصد وابسته به گاز طبیعی است و در مواقعی که گاز نباشد جایگزینی با سوختهای طبیعی انجام میشود. تقریبا ۸۶ درصد سوخت نیروگاه توسط گاز طبیعی تامین میشود و مابقی سوختهای فسیلی است. باتوجه به کربنهای سنگین سوختهای فسیلی آلودگی بیشتر است؛ بنابراین هرچه گاز بیشتر به نیروگاه تحویل داده شود آلودگی کمتر خواهد بود. حدود دو میلیارد الی دو میلیارد و صدمیلیون مترمکعب گاز تحویل نیروگاه داده میشود.
حجتی پور گفت: انرژیهای تجدیدپذیر جزو تنوع سبد انرژی است. با ظرفیت کشور ما در انرژی خورشیدی ۷۵ هزار مگاوات است و انرژیهای بادی حدود ۴۷ هزار مگاوات ظرفیت دارد. در استان قزوین در حوزه انرژی خورشیدی با احداث شهرک انرژی امیدواریم انرژیهای تجدیدپذیر بیشتری سهم استان قزوین شود.
وی اظهار کرد: از سال ۱۴۰۱ اصطلاح ناترازی انرژی بخصوص در گاز مطرح شد. در گاز در طول سه سال گذشته روند ناترازی را توانستیم ثابت نگه داریم. حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ میلیون مترمکعب ناترازی در گاز داریم که باید به فکر جبران آن باشیم. تا سال ۱۴۱۰ حدود ۱۰۴ میلیارد دلار نیاز به سرمایه گذاری در حوزههای مختلف گاز داریم. ما سالیانه ۱۳ میلیارد دلار نیاز به منابع داریم که در برنامه توسعه قرار دهیم. در کنار آن پروژههای زودبازده مثل تجدیدنظر در تجهیزات فناوری را در دستور کار قرار دهیم. شورای اقتصاد به وزارت نفت تکلیف کرده است که ۲۰ میلیون دستگاه بخاری با راندمان بالا را جایگزین بخاریهای با راندمان پایین بکند. این تعداد معادل صرفه جویی در ۱۲۰ میلیون مترمکعب گاز است. به ازای هر ۲۵ میلیون مترمکعب یک فاز پارس جنوبی را در نظر میگیریم. در واحدهای تولیدی ما این نوع بخاری تولید میشود، اما کافی نیست و لازم است تولیدکنندگان را به این سمت تشویق کنیم.
حجتی پور گفت: برای جبران ناترازی، توجه به استاندارهای مربوطه در مبحث ۱۹ مقررات ملی ساختمان است که نیاز داریم متولیان امر توجه کافی داشته باشند. در گام بعدی خود مردم میتوانند رفتار مصرف کنندگی را اصلاح کنند. در سال ۱۴۰۱ حدود ۴۴ درصد از مردم قزوین از ۱۲ پله مصرف گاز در پلههای یک تا سه قرار میگیرند یعنی خوش مصرف هستند. این میزان در سال ۱۴۰۲ به ۶۸ درصد رسید و شرکت گاز نیز هرچند دیر، اما ۸۰ میلیارد تومان به این خوش مصرفها پاداش داد.
وی اظهار کرد: یکی از ابزارهای صرفه جویی در مصرف گاز قیمت گذاری است. از پله چهار تا هفت مصرف کنندگان با میزان متوسط هستند. از پله هفت تا ده مصرف کنندگان بالا هستند و پله یازده و دوازده هم با مصرف نامتعارف هستند و امسال قیمت این دو پله تشدید میشود که عاملی بازدارنده محسوب میشود.
حجتی پور گفت: ذخایر اثبات شده به ما میگویند که یک روز گاز تمام خواهد شد. گاز هم انرژی تجدیدناپذیر است. در حوزه مصرف غیرمولد اگر بتوانیم صرفه جویی کنیم میتوانیم آن را تحویل بخش تولید دهیم که تبدیل به کالای باارزشتر شود.
وی گفت: ناترازی گاز را هم امسال داریم که در فصول سرد اعمال میشود. امسال سهمیه استان قزوین هم متناسب با سالهای گذشته است. مصرف در ادارات و مکانهای عمومی ۲۰ درصد باید کمتر از مصرف سال ۱۴۰۲ و در بخش خانگی ۲۰ باید کمتر از ۱۴۰۱ باید باشد.
حجتی پور گفت: ضریب نفوذ گاز در دو مقوله شهری و روستایی تقسیم میشود. در جمعیت شهری صددرصد تحت پوشش و بیش از ۹۴ درصد معادل ۶۷۸ روستا از ۸۵۰ روستا از نعمت گاز بهرهمند هستند. امیدواریم با کسب مجوزهای لازم حدود ۴۶ روستا را تا سال آینده به شبکه گاز متصل کنیم.