پخش زنده
امروز: -
فرصتها و چالشهای توسعه تجارت با چین و روسیه با حضور «هادی تیزهوش تابان» رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه و «مجیدرضا حریری» رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین در میز اقتصاد شبکه خبر بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مهمانان برنامه میز اقتصاد در این گفتگو به چالشها و فرصتهای پیش رو در در زمینه تجارت اریان با روسیه و چین پرداختند.
وضعیت تجاری ما با روسیه در آمار چگونه است؟
تیزهوش: ارزش صادرات ما به روسیه در ۹ ماه گذشته ۵۸۴ میلیارد دلار بوده است..
تجارت ما با روسیه اغلب، منفی بوده است. محصولاتی که صادر میکنیم، اغلب مواد غذایی است.
صادرات موادغذایی ما به روسیه بالای ۵۰ درصد است.
سوال اوضاع تجاری مان با چین در چه وضعیتی است؟
حریری: درمورد چین، ما فروشنده موادخام و انرژی هستیم. در منطقه ما، همه شان شریک اول تجاریشان چین است.
در طی سی سال گذشته همیشه یک روند رو به رشد و منظم داشته ایم حدودا یک سوم صادرات غیرنفتی ما به چین صادر می شود و بیست و پنج درصد از وارداتمان مستقیم از چین تامین می شود یعنی چین شریک اول صادراتی ما و شریک دوم وارداتی ما است.
سوال: ما چقدر از این فرصت تحریم روسیه برای ازایش تجارت با این کشور استفاده کردیم؟
حریری: آمارها حداقل به ما نشان می دهد که خیلی نقش مهمی در این بازار ایفا نکردیم. چالش هایی که بخش دولتی ما سر راه بخش خصوصی گذاشته که همیشه صحبت کردیم گمرگ، لجستیک و ارز است.
کار تجارت با روسیه البته الان خیلی بهتر شده تجار مهم در آنجا شرکت راه اندازی کرده اند.
خیلی از کالاهای ایرانی از طریق قزاقستان وارد روسیه می شود ولی کالاهای ایرانی است. آن هم به دلیل بحث گمرک کالاهایی که تعرفه صفر ندارند از آن طریق راحت تر می توانند در روسیه توزیع شوند..
سوال: توسعه تجارت با چین چه زیرساخت هایی لازم دارد؟
حریری: اگر ترکیه می تواند حتی در فلفل، صیفی و باغی هم با ما رقابت کند به دلیل این که در فرآیند تولیدی به تولید همگون در روسیه و در چین رسیدند . ما باید برویم به سمت این که ظرفیت کالای مناسب برای ارسال به بازارهای خارجی را افزایش دهیم.
همین تولید اندک هم مشکل زیرساختی گمرکی و مشکل ارزی را دارد. اگر ما موضوع تولیدمان را حل کردیم آن وقت باید بیاییم در مورد تجارتمان صحبت کنیم.