• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۴۰۴۴۹۰۴
تاریخ انتشار: ۱۵ آبان ۱۴۰۲ - ۱۵:۲۱

آتشی که جنگ به دامن محیط زیست می‌زند

سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱، روز ۶ نوامبر را به عنوان «روز جهانی پیشگیری از سوء استفاده از محیط زیست هنگام جنگ و درگیری‌های مسلحانه» نامگذاری کرده است تا آگاهی‌های عمومی نسبت به تاثیرات زیانبار این پدیده افزایش یابد.

آتشی که جنگ به دامن محیط زیست می‌زندبه گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما،  با توجه به تبعات متعدد درگیری‌های مسلحانه بر محیط زیست سازمان ملل متحد قطعنامه‌ای درباره تاثیرات منفی جنگ بر محیط زیست تصویب کرده است؛ قطعنامه‌ای که عملا بی تاثیر است.
محیط زیست یک مقوله جهانی است و حد و مرز نمی‌شناسد بنابراین وقتی در گوشه‌ای از دنیا آسیبی به طبیعت وارد می‌شود آثارش تا کیلومتر‌ها دورتر دیده می‌‍شود، در این میان جنگ بیشترین ضربه را وارد می‌کند، چون علاوه بر کشتن انسان‌های بی‌گناه موجب نابودی طبیعت، آلوده شدن منابع آب و خاک می‌شود و اثر آن تا سال‌های طولانی پابرجاست.
 
وقتی صحبت از جنگ می‌شود، در نگاه اول آتش، تخریب منازل، آوارگی و خانمان‌سوزی به ذهن می‌رسد در حالی که این‌ها عوارض آنی جنگ است و اثرات مخرب آن در بلندمدت بهتر دیده می‌شود که یکی از آن‌ها تخریب محیط زیست است، می‌دانیم که محیط زیست یک مقوله جهانی است و تبعات هرگونه بهره‌برداری از آن برای اهداف جنگی و خصمانه یا هر هدف دیگری، بخش‌های دیگری در سراسر جهان را هم تحت تاثیر قرار می‌دهد.
 
وقتی در نقطه‌ای از دنیا جنگ درمی‌گیرد آثار آن در طولانی‌مدت در مناطق دیگر نیز ظاهر می‌شود، به عنوان مثال می‌توان به جنگ تحمیلی ایران و عراق اشاره کرد که در فرایند آن عراق، تالاب هورالعظیم را خشک کرد تا دسترسی رزمندگان ایران را به خاک عراق محدود کند، اما بعد از گذشت سال‌ها از پایان جنگ، پدیده گرد و غبار دامن ایران را گرفته که منشاء آن بخش‌های خشک شده تالاب هورالعظیم است یا جنگ کویت در سال ۱۳۷۰ که نمونه دیگری از این تاثیر منفی است.
 
صدمات جنگ کویت به محیط زیست
 
در طول جنگ کویت صد‌ها حلقه چاه نفت به آتش کشیده شد که منابع آبی و دریایی گسترده‌ای را آلوده و هوا را غیرقابل تنفس کرد، همچنین رسوب ضخیم نفت و قیر صد‌ها کیلومتر از سواحل خلیج فارس را پوشاند که براساس برخی گزارش‌ها نفت باعث مرگ حداقل ۳۰ هزار پرنده دریایی شد.
 
بر اساس آمار فقط در اواخر قرن بیستم، ۱۱۸ درگیری مسلحانه در جهان رخ داد که ۶ میلیون نفر را آواره و مردم و محیط زیست را دچار عواقب سوء کرد. 
به اذعان کارشناسان و مسئولان، زمانی که حرکتی در یک گوشه دنیا صورت می‌گیرد محیط زیست تمام دنیا از آن متاثر می‌شود، زیرا محیط زیست محدود به هیچ مرز جغرافیایی نیست بنابراین تاثیر جنگ و اقدامات خصمانه بر محیط زیست تمام دنیا دیده می‌شود و این تاثیر برای مدت‌های طولانی بعد از پایان جنگ نیز ادامه می‌یابد.
 
به همین دلیل در اصول ۲۴ و ۲۵ بیانیه‌ای که در ژوئن سال ۱۹۹۲ در شهر ریو پایتخت برزیل منتشر شد، به صراحت به نقش ویرانگر جنگ در محیط زیست و نقش مثبت صلح بر توسعه پایدار اشاره شد. در اصل ۲۴ این بیانیه آمده است «جنگ ذاتا نابودکننده توسعه پایدار است.
لذا، دولت‌ها باید در زمان تضادهای مسلحانه به قوانین بین‌المللی مربوط به حفاظت از محیط زیست احترام گذاشته و پس از خاتمه جنگ در صورت لزوم برای توسعه بیشتر مشارکت کنند.» به علاوه اصل ۲۵ می‌گوید: «صلح، توسعه و حفاظت از محیط زیست وابسته به یکدیگر و غیرقابل تفکیک هستند». 
آتشی که جنگ به دامن محیط زیست می‌زند
بی توجهی به محیط زیست 
با وجود آنکه کشور‌های زیادی بیانیه ریو را امضا کردند، اما بررسی‌ها حاکی از آن است که جنگ‌ها هنوز بیشترین آسیب را بر محیط زیست وارد می‌کنند.
 
نامگداری روزی از سوی سازمان ملل متحدبرای حفاظت از محیط زیست
به همین دلیل سازمان ملل متحد از سال ۲۰۰۱، روز ۶ نوامبر (۱۵ آبان) را به عنوان «روز جهانی پیشگیری از سوء استفاده از محیط زیست به هنگام جنگ و درگیری‌های مسلحانه» نامگذاری کرده است تا به افزایش آگاهی‌های عمومی نسبت به تأثیرات زیان‌بار جنگ بر محیط زیست و منابع طبیعی و همچنین سوء استفاده‌ها و بهره‌برداری‌های نابه‌جایی که از این منابع به هنگام جنگ‌ها صورت می‌گیرد، بیشتر تاکید شود.
 
سازمان ملل متحد، با افزایش آسیب‌های محیط زیست ناشی از گسترش جنگ و نزاع‌های داخلی و منطقه‌ای، به منظور جلب اذهان عمومی و سیاستگذاران به آسیب‌های جدی ناشی از آن و تلاش برای جلوگیری از آسیب به محیط زیست، ۶ نوامبر مصادف با ۱۵ آبان هر سال را به عنوان روز بین‌المللی «منع بهره‌برداری از محیط زیست در نزاع‌ها و درگیری‌های مسلحانه» نامگذاری کرد.
در اواخر قرن بیستم به دلیل بحران‌های اقتصادی، کمبود منابع انرژی، قدرت‌طلبی و کشورگشایی حکام، باعث افزایش تنش‌های داخلی و منطقه‌ای در جهان شد این موضوع به ویژه در منطقه خاورمیانه به شدت مشهود بوده و به علت و یا بهانه‌های مختلف از جمله وجود منابع غنی انرژی فسیلی، استراتژیک بودن منطقه و اختلافات قومیتی شاهد حضور نیرو‌های نظامی از سایر نقاط جهان در منطقه بوده‌ایم.
 
آتشی که جنگ به دامن محیط زیست می‌زند
 البته به دلایلی از جمله تغییرات اقلیمی و گرمایش جهانی، تاثیرات زیادی را بر محیط زیست منطقه‌ای که ایران در آن قرار دارد و سایر نقاط دنیا شاهد هستیم، کمبود آب و به تبع آن افزایش اختلافات داخلی افزایش یافته که گاهی در برخی مناطق موجب بروز نزاع‌هایی کوچک شده است؛ لذا بر این اساس سازمان ملل در سال ۲۰۰۱ با صدور بیانیه‌ای تلاش کرد تا موجب تنویر افکار عمومی شود و ذهن‌ها را سوق دهد به این سمت که حداقل یک روز در سال مختص به این چالش با تبعات رو به گسترش باشد به این عنوان که در تمامی این نزاع‌هایی که در مناطق مختلف جهان شکل می‌گیرد محیط زیست یکی از قربانیان مظلوم این ماجراست.
 
قطعا در درگیری‌های بزرگ و سنگین، جان انسان‌ها عزیزترین موضوع مد نظر مدافعان حقوق انسانی است، اما به هر حال موضوع محیط زیست، از بین رفتن منابع طبیعی و تاثیرات سنگین و پایدار آن بر اکوسیستم‌های طبیعی و حیات وحش تا حدود زیادی مغفول واقع شده این در حالی است که در درازمدت بر زندگی انسانی اثر منفی خواهد داشت.
 
منطقه ما که ایران در آن قرار دارد به دلیل موقعیت استراتژیکی که از ابتدا نیز داشته همواره در معرض تاخت و تاز مدعیان حقوق بشر بود، با وجود اینکه کشور‌های توسعه‌یافته شعارشان استفاده از منابع جایگزین به جای سوخت‌های فسیلی است، اما همچنان چشم طمع به ذخایر این منطقه داشته و به این بهانه زندگی انسانی و طبیعی و محیط زیست منطقه را نابود کرده‌اند.
 
صدمات جنگ های پی درپی در غرب آسیا
شاهد هستیم که درگیری‌های دائمی در کشور‌های همسایه باعث شده فرصتی برای اندیشیدن به توسعه پایدار به آن‌ها داده نشود و لاجرم این ناپایداری طبیعت، ذخایر آبی و تالاب‌های کشور ما تاثیر مستقیم گذاشته است، نبودن امنیت در کشور‌های منطقه، تمرکز بر حفاظت از محیط زیست انسانی و طبیعی را تحت‌الشعاع و در اولویت‌های آخر قرار داده است. 
 
صفار به موضوع گرد و غبار در کشور اشاره کرد و گفت: ادعایی وجود ندارد که صد در صد منشا بروز گرد و غبار خارجی است، اما میزان تاثیر کشور از شنزار‌های رو به گسترش کشور‌های عراق، عربستان و سوریه بسیار زیاد است و با وجود تمایل جمهوری اسلامی ایران برای کمک به حل این مشکل و کاهش منشاء گرد و غبار، متاسفانه به دلیل ناامنی‌های موجود، نه تنها کمکی از طرف آن کشور‌ها نمی‌شود بلکه به علت سوء مدیریت و همچنین اولویت‌های حفاظتی، امکان همکاری فراهم نمی‌شود.
آتشی که جنگ به دامن محیط زیست می‌زند
در خصوص اثرات دراز مدت جنگ، به هشت سال جنگ تحمیلی اشاره می‌کنم که نه تنها جان بسیاری از هموطنان و مدافعان کشور را گرفت بلکه به دلیل استفاده از سلاح‌های شیمیایی توسط حکومت وقت عراق، آسیب‌های جدی به محیط زیست، طبیعت و حیات وحش منطقه وارد شد. 
 
آسیب و تخریب محیط زیست مرز نمی‌شناسد و آلودگی‌ها به مرز‌های جغرافیایی منتهی نمی‌شوند لذا همیشه اثر جنگ به طور غیر مستقیم در کشور‌ها تسری یافته و مشکلات زیادی برای مردم به وجود می‌آورد.
 
بیشتر بخوانید: روز جهانی یادبود قربانیان تروریسم + فیلم
 
موضوع دیگر که به عنوان جنگ سرد می‌توانم از آن نام ببرم و بر محیط زیست تاثیر می‌گذارد بحث تحریم‌هاست که به نام تحریم‌های اقتصادی گریبانگیر ایران شده، اما متاسفانه نه تنها بر معیشت، سلامت و رفاه مردم تاثیر مستقیم دارد بلکه تخریب محیط زیست را هدف قرار گرفته است، شاید اسم آن تحریم اقتصادی باشد، اما این جنگ سردی که راه افتاده به دلیل عدم امکان تامین فناوری‌های سبز برای حفاظت از محیط زیست و کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای، سلامت انسانی و طبیعی را به طور خاموش تحت‌الشعاع قرار داده است.
 
شعار سازمان ملل رسیدن به اهداف توسعه پایدار است، توسعه پایداری که بین ابعاد اجتماعی، اقتصادی و محیط زیستی ایجاد شود، اما متاسفانه با وجود چنین شعار‌هایی هیچ احترامی به محیط زیست به دلیل سیاست‌های جنگ‌طلبانه گذاشته نمی‌شود. 
 
صدمات جنگ عراق علیه ایران بر محیط زیست
 زمانی که کشور درگیر جنگ تحمیلی هشت ساله بود، آسیب‌های زیادی را به ویژه در غرب متحمل شد، حتی بعد از پایان جنگ نیز اثر آن از لحاظ وجود مناطقی که هنوز پاکسازی از مین و تله‌های انفجاری نشده بود، وجود داشت که نه تنها آسیب‌های فیزیکی زیادی به مردم منطقه وارد کرد بلکه به دلیل تردد حیات وحش آسیب بسیاری به کاهش تراکم و جمعیت جانوری و گیاهی وارد شد. بمباران شیمیایی کشورمان توسط عراق تهدید جدی آب و خاک و هوای مناطق تحت اصابت بوده است که سلامت نسلی هموطنان را به خطر انداخت، امیدوارم سرانجام عمر کوتاه بشری، شاهد دورانی عاری از جنگ و سرشار از صلح و نشاط باشد.
 
منبع: ایرنا، ایسنا
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
وحدت ملی؛ ستون استواری در برابر تهدیدها و رمز پیشرفت کشور
رایزنی وزارت صمت با بانک مرکزی برای تحریک تقاضا
ادعای نابودی برنامه هسته‌ای ما توهم است
ظرفیت‌های فنی مرکز اندازه‌شناسی بررسی شد
تقویم روز و اوقات شرعی گیلان، اول مرداد ۱۴۰۴
برگزاری مراسم اربعین شهدای اقتدار آذربایجان شرقی
جمع‌آوری موتورپمپ‌های غیرمجاز آبیاری با پساب از رودخانه سیمینه‌رود
تصادف دو دستگاه پژو پارس در جاده پیرانشهر ـ سردشت با ۸ مصدوم اعزامی
بحران آب در آذربایجان‌غربی؛ خشکسالی و ضرورت تغییر الگوی مصرف
افتتاح نمایشگاه صنایع دستی در هریس
پیروز پر گل سپاهانی‌ها مقابل تیم قطری در ترکیه
استفاده از عوامل بیولوژیک در بیش از ۵۳۰۰ هکتار از اراضی کشاورزی آذربایجان‌غربی 
بررسی چالش‌های تأمین اجتماعی مازندران در گفتگوی ویژه خبری صداوسیما
تخصیص زمین به ۳۳۰ خانوار طرح جوانی جمعیت در آذربایجان‌غربی 
برخورد عبرت آموز دستگاه قضایی با استخراج غیرمجاز رمزارز 
تلاش ونزوئلا برای آزادی ۲۹ کودک ربوده شده در آمریکا
همراهی مردم روشنایی پایدار را تضمین می‌کند 
تداوم وزش بادهای شدید در سمنان
کمبود پایگاه اورژانس در طالقان
صعود پسران کمتر از ۱۶ سال ایران به رقابت‌های جام آسیا
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
عیسی آل‌کثیر به استقلال پیوست
ایرانشهر، بدون مرگ مادر در سه ماه نخست امسال
تکرار ادعا‌های ترامپ درباره ایران
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی
اختتامیه همایش ملی شعر قدسیان
آتش سوزی در مجتمع تجاری ونوس منطقه آزاد انزلی
بررسی ابعاد حقوقی مجروحان و شهدای دفاع مقدس ۱۲ روزه
ادارات فارس فردا به صورت دورکاری ارائه خدمت می کنند
واکنش چین به ادعای آمریکا در مورد فروش نفت ایران
مقاومت در غزه نابود شدنی نیست
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است
مخالفت شدید آمریکا با قانون جدید حشد الشعبی
تعطیلی ادارات مشهد و خراسان رضوی در روز چهارشنبه ،اول مرداد
مجوز رهبر به صندوق توسعه ملی برای سرمایه گذاری در انرژی
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم
تشدید نظارت بر بازار برنج، روغن و شکر  (۲ نظر)
هشدار عراقچی درباره سوءاستفاده ۳ کشور اروپایی از مکانیسم ماشه  (۲ نظر)
وزیر نیرو: از مردم بابت کاهش فشار آب عذرخواهی می‌کنیم  (۱ نظر)
رویداد «کاروان روایتها» برگزار می‌شود  (۱ نظر)
عدم خروج خانه اقبالیان در استان همدان از ثبت ملی  (۱ نظر)
هلاکت فرمانده عملیات یگان‌های کماندویی رژیم صهیونیستی  (۱ نظر)
حماس: رژیم صهیونیستی در حال اعدام دو میلیون نفر است  (۱ نظر)
عراقچی: نمی‌توانیم از غنی سازی دست بکشیم  (۱ نظر)
تشییع پیکر مادر سه شهید و چهار جانباز دفاع مقدس در شیراز  (۱ نظر)
حمله گسترده سایبری به زیرساخت‌های آمریکا  (۱ نظر)
قالیباف: حضور بخش خصوصی برای تکمیل شبکه ملی اطلاعات  (۱ نظر)
تعطیلی ادارات مازندران در روز چهارشنبه اول مرداد  (۱ نظر)
سازمان ملل: غزه با گرسنگی فاجعه‌بار رو‌به‌رو است  (۱ نظر)
دیدار کمیسر عالی سازمان ملل در امور پناهندگان با وزیر آموزش و پرورش  (۱ نظر)
تظاهرات حمایت از غزه در ترکیه، اردن، مصر، عراق و لیبی  (۱ نظر)