پخش زنده
امروز: -
معاونت بهداشتی وزارت بهداشت توصیههای بهداشتی مراسم شبهای قدر را برای پیشگیری از کرونا اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ هموطنان مومن و روزه دار و هیئتهای مذهبی این نکات را باید رعایت کنند:
- با توجه به شرایط نامناسب همه گیری کروناویروس، امسال در شبهای قدر تا حد امکان مراسم احیا برگزار نکنیم.
- با توجه به شرایط نامناسب همه گیری کروناویروس، امسال در شبهای قدر در مراسم احیا شرکت نکنیم.
- از طریق فضای مجازی، رادیو و تلویزیون مراسم احیا را در منزل خود برپا کنیم.
- در صورت حضور در مراسم احیا، شیوه نامههای بهداشتی را به طور کامل رعایت کنیم.
- در مراسم احیا با تجمع زیاد افراد و در فضای بسته شرکت نکنیم.
- در مراسم احیا که در فضای باز، با جمعیت محدود و به مدت کوتاه برگزار میشود، شرکت کنیم.
- در زمان حضور در مراسم احیا، به هیج وجه ماسک را برنداریم و فاصله با دیگران را حفظ کنیم.
- تا حدامکان از خوردن و آشامیدن در حین حضور در مراسم احیا بپرهیزیم.
- از توزیع نذری و خیرات در داخل مراسم خودداری کنیم و نذورات را به صورت بیرون بر در اختیار شرکت کنندگان مراسم قرار دهیم.
- نگهداری مواد غذایی و نوشیدنی داغ نباید در ظروف یکبار مصرف پلاستیکی یا ظروف یکبار مصرف نازک و رنگ روشن باشد.
- نذورات خود را در قالب بستههای حمایتی در اختیار نیازمندان قرار دهیم.
- به منظور بهره مندی از اجر معنوی شبهای قدر در فعالیتهای خیرخواهانه (حمایت از نیازمندان، آزادی زندانیان و ..) مشارکت کنیم.
توصیه های وزارت بهداشت برای روزه داران
معاونت امور بهداشت وزارت بهداشتی مهترین توصیه های ویژه ماه مبارک رمضان در همه گیری کرونا را منتشر کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، توصیه های وزارت بهداشت به این شرح است:
- در ماه رمضان، وعده سحری و دو وعده افطار و شام وعده های اصلی غذایی هستند.
- سحری، غذایی بخوریم که با تامین انرژی و مواد مغذی مورد نیاز بدن باعث حفظ کارایی، جلوگیری از کم آبی بدن، ضعف و خستگی در طول روزه داری شود.
توصیه های تغذیه ای در سحر
- سحری، غذاهای کم حجم و غنی از مواد مغذی که کم نمک، کم چرب و کم شیرین هستند، بخوریم.
- مصرف زیاد قند، نمک و چربی موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
- سحری، از سبزی های مختلف (سبزی خوردن و سالاد ) بخوریم.
- سبزی ها دارای مواد مغذی مختلف و آب بوده با تامین ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز بدن، از تشنگی و خشکی گلو که فرد را مستعد ابتلا به کووید 19 می کند، جلوگیری می کنند.
- سحری، مواد غذایی شیرین نخوریم.
- مواد غذایی شیرین با تحریک انسولین و ورود سریع قندخون به داخل سلول ها و درنتیجه افت قندخون موجب گرسنگی زودرس می شود
- سحری، سبزی هایی که آب بیشتری دارند و در طول روز از تشنگی و کم آبی بدن جلوگیری می کنند مثل کاهو، خیار و گوجه فرنگی بخوریم.
- سحری، نوشیدنی های خیلی شیرین، نوشابه گازدار، شربت، چای خیلی شیرین و چای پررنگ که موجب تشنگی، خشکی دهان و گلو در طول روز می شوند، نخوریم.
- چای پررنگ مدر (ادرارآور) است و موجب دفع آب بدن و کم آبی در طول روزه داری می شود.
- از نوشیدن زیاد چای به خصوص چای پر رنگ در وعده سحری پرهیز کنیم.
- سحری، غذاهای پرپروتئین مثل انواع کباب، جوجه کباب، ماهی و غذاهای خشک و پرروغن مثل کتلت و کوکو، سوسیس و کالباس، پیتزا، کله پاچه و غذاهای چرب و سرخ شده و پر ادویه که موجب احساس تشنگی و خشکی دهان در طول روز می شوند. به ویژه در زمان همه گیری کروناویروس، نخوریم.
- غذاهای ساده و سبک مثل انواع پلو و خورش در حجم کم (برای افرادی که فعالیت بدنی بیشتری در طول روز دارند) و یا غذاهای سبکتر شبیه وعده صبحانه (برای افرادی که در طول روز فعالیت کمی دارند) برای سحری مناسب است.
توصیه های تغذیه ای در افطار
- در افطار از پرخوری پرهیز و از غذاهای سبک و در عین حال پر انرژی مصرف کنیم و غذا را به آرامی بجویم.
- در افطار بدن نیاز به یک منبع انرژی به شکل گلوکز دارد که کاهش قندخون در ساعات روزه داری را جبران کند.
- افطار را با یک لیوان آب گرم، چای کمرنگ یا یک لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل شروع کنیم.
- خوردن غذاهای سبک مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی در افطار مناسب است.
- خوردن انواع سوپ کم چرب، آش کم حبوبات و سبک، حلیم بــدون روغن در افطار مناسب است.
- حلیم منبع خوبی از مواد نشاسته ای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم است.
- خوردن آش های غلیظ و چرب که مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد و همچنین حبوبات فراوان در افطار توصیه نمی شود.
- سیب زمینی آب پز، سبزی های پخته مثل کدو، کلم، گل کلم، هویج و نخودفرنگی، تخم مرغ آبپز، کره و عسل برای افطار مناسب هستند.
- مصرف بامیه و زولبیا به علت داشتن مقدار زیاد مواد قندی و چربی، باید محدود شود.
- زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین مانند حلوا، شله زرد خیلی شیرین و .... در افطار علاوه بر اینکه باعث دریافت انرژی اضافه و چاقی می شود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود.
- مصرف مـــواد غذایی سنگین، دیرهضم، پرچرب و سرخ شده مانند الویه، سیب زمینی سرخ شده، پنیر پیتزا، انواع کوکو و کتلت چرب به هنگام افطار مناسب نیست.
توصیه های تغذیه ای در وعده شام در روزه داری
- شام به عنوان یکی از وعده های غذایی در روزه داری باید مورد توجه قرار گیرد.
- حدود یک ساعت پس از صرف یک افطار بسیار ساده و سبک، شام بخوریم.
- در زمان روزه داری، برای شام از گروه گوشت، مرغ یا ماهی، حبوبات، نان یا برنج، به شکل پلو و خورش، کوکوها و کتلت کم روغن، خوراک های مختلف با نان سبوس دار همراه با سبزی و سالاد، ماست و یا دوغ استفاده کنیم.
- در زمان روزه داری، شام باید کم چرب و کم نمک باشد.
- در زمان روزه داری، پس از شام و تا قبل از خواب برای جبران کم آبی بدن و حفظ سلامت و ایمنی بدن میوه و مایعات مصرف کنیم.
- در زمان روزه داری، مصرف سبزی و میوه به دلیل اینکه منبع خوبی از ویتامین C و پیش ساز ویتامین A بوده برای تقویت سیستم ایمنی بدن توصیه می شود.
- سبزی ها و میوه ها دارای مقادیر کافی فیبر بوده و به پیشگیری از یبوست کمک می کنند و مصرف آنها در زمان روزه داری توصیه می شود.
- به جای مصرف نوشیدنی های شیرین مانند انواع نوشابه گازدار، ماءالشعیر، آب میوه صنعتی و شربت، مایعاتی مانند آب، دوغ، عرقیات سنتی و شربت های خانگی بسیار کم شیرین بنوشیم.
سایر توصیه های تغذیه ای
– بهداشتی در ایام روزه داری
- پس از افطار، داشتن تحرک و فعالیت با شدت متوسط که موجب مصرف کالری می شود توصیه می شود.
- نماز خواندن در اوقات مختلف روز با حرکت هماهنگ تعدادی از مفاصل و ماهیچه ها، باعث ایجاد توازن و تعادل بدن، مصرف کالری، کمک به جریان خون و کمک به متابولیسم غذا می شود.
- در ایام روزه داری، نوشیدن آب، آب سبزی و صیفی ها (آب هویج، آب گوجه فرنگی و آب کرفس) بدن را از کم آبی حفظ و به پیشگیری از ابتلا به کووید 19 کمک می کند.
- خوردن غذاهای چرب و شور، انواع تنقلات شور، کنسروها، شورها، سوسیس، کالباس و سایر فست فودها سبب تضعیف سیستم ایمنی و ایجاد تشنگی می شود.
- به جای نمک، از سبزی های خشک و معطر و محلی برای طعم دار کردن غذا استفاده کنیم.
- مصرف نمک را به ویژه در ایام روزه داری محدود کنیم مصرف نمک زیاد باعث می شود بدن آب بیشتری نیاز داشته باشد.
- خرما بهترین ماده غذایی برای تامین تدریجی قندخون است.
- برای افطار 2 تا 3 عدد خرما بخوریم. از مصرف بیش از حد خرما نیز مانند سایر شیرینی ها پرهیز کنیم.
- خرما را در بسته بندی های بهداشتی خریداری کنیم.
- از خرید خرمای فله ای، بدون بسته بندی، فشرده و له شده خودداری کنیم. اگر خرمای تازه له شده در دمای محیط نگهداری شود، چسبناک و نرم شده و مستعد آلودگی و انتقال عوامل آلوده کننده است.
- خرما را فقط از مراکز معتبر و شناخته شده و بهداشتی خریداری کنیم.
- به سالم بودن بسته بندی خرما، دارا بودن مجوز سازمان غذا و دارو، تاریخ تولید و انقصا توجه کنیم.
- کیسه و جعبه مقوایی بستهبندی خرما ممکن است آلوده به ویروس کرونا باشد. بسته را بشوییم و یا ضدعفونی کنیم.
- دانه های خرما را قبل از مصرف، با آب بشوییم، تا از آلودگی های احتمالی در زمان برداشت، بسته بندی و عرضه پاک شود.
- اگر از تمیز بودن خرما مطمئن نیستیم، قبل از مصرف، خرماها را روی حرارت ملایم در قابلمه حرارت دهیم به گونه ای که حرارت به همه نقاط خرما برسد.
- خرمای تازه باید در دمای یخچال و به دور از گرمای محیط نگهداری شود. اما نگهداری خرمای خشک بیرون از یخچال و درون ظروف در بسته اشکالی ندارد.
- سحری، مواد خیلی شیرین مانند زولبیا، بامیه، حلوا و شله زرد که سبب افت سریع قندخون در ساعات اولیه روز می شوند، نخوریم.
- در صورت مصرف مواد شیرین، بهترین زمان آن در وعده افطار است.
- از مصرف زیاد زولبیا و بامیه که حاوی مقادیر زیادی قند، چربی، اسید های چرب اشباع و ترانس است و موجب چاقی، دیابت و اختلالات چربی خون می شود خودداری کنیم.
- زولبیا و بامیه را از مراکز فروش و قنادی های معتبر و دارای پروانه بهداشتی خریداری کنیم.
- فروشنده باید در هنگام بسته بندی زولبیا و بامیه از انبرک یا دستکش یکبار مصرف استفاده کند.
- بهتر است زولبیا و بامیه را قبل از مصرف، داخل ماکروفر یا روی اجاق گاز حرارت دهیم.
- مصرف آب زیاد در افطار و همچنین بین صرف غذا سبب اختلال در هضم مواد غذایی می شود.
- از ترس تشنگی در طول روز، بعد از صرف سحری آب زیاد ننوشیم. برای رفع تشنگی در روز در فاصله افطار تا سحر از صیفی و میوه های سرشار از آب (کاهو، خیار، هندوانه، خربزه، طالبی و مرکبات و..) بخوریم.
- مواد غذایی را از مراکز و فروشگاه های معتبر و ترجیحا به صورت بسته بندی شده در کارخانه تهیه کنیم.
- بسته بندی مواد غذایی را قبل از ورود به خانه دور ریخته و یا ضدعفونی کنیم.
- تخم مرغ را به صورت بسته بندی شده تهیه کنیم.
- بسته بندی تخم مرغ را قبل از گذاشتن در یخچال ضدعفونی کنیم.
- تخم مرغ هایی را که در یخچال می گذاریم، نشوییم زیرا سبب نفوذ تدریجی آلودگی به داخل تخم مرغ می شود.
- تخم مرغ ها را درست قبل از مصرف، بشوییم.
- غذای پخته شده و آماده مصرف را در فضای آشپزخانه بیشتر از دو ساعت نگهداری نکنیم.