پخش زنده
امروز: -
حقوق فردی که فوت می کند و بازماندگانی از قبیل دختر و پسر دارد، در چه شرایطی و چگونه تقسیم می شود؟
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سیما، بازماندگان متوفی دارای شرایط بیمه شده متوفی، در یکی از حالات زیر مستمری بازماندگان را دریافت خواهند کرد:
اگر بیمهشدگان مشمول قانون تأمین اجتماعی که قبل از تصویب این ماده واحده فوت شده و به هر علت در مورد آنان مستمری برقرار نشده است، حسب مورد مشمول شرایط مقرر در این بند یا تبصره ۲ هستند.
اگر بیمه شده فاقد شرایط مقرر در این بند باشد ولی حداقل ۲۰ سال حق بیمه مقرر را قبل از فوت پرداخت کرده باشد، بازماندگان وی از مستمری برخوردار خواهند شد.
در تعیین متوسط مزد یا حقوق ماهانه مشمولان این تبصره برای محاسبه میزان مستمری، تبصره ماده ۷۷ قانون تأمین اجتماعی ملاک عمل قرار میگیرد.
در صورت فوت بیمهشدهای که بین ده تا بیست سال سابقه پرداخت حق بیمه داشتهباشد به بازماندگان وی به نسبت سنوات پرداخت حق بیمه بدون الزام به رعایت ماده (۱۱۱) قانون تأمین اجتماعی و به نسبت سهام مقرر در ماده (۸۳) همان قانون مستمری پرداخت میگردد.
بیمهشدهای که از تاریخ تصویب این قانون به بعد فوت میشود چنانچه سابقه پرداخت حق بیمه او از یک سال تا ده سال باشد به بازماندگان وی در ازاء هر سال سابقه پرداخت حق بیمه غرامت مقطوعی معادل یک ماه حداقل دستمزد کارگر عادی در زمان فوت به طور یکجا و به نسبت سهام مقرر در ماده(۸۳) قانون تأمین اجتماعی پرداخت میشود.
در مواردی که بیمهشده بر اثر حادثه ناشی از کار یا بیماریهای حرفهای فوت نماید حقوق مستمری به بازماندگان او تعلق خواهد گرفت.
هرگاه مستمریبگیر بازنشسته یا ازکارافتاده به مدت شش ماه، مستمری بازنشستگی یا ازکارافتادگی کلی خود را مطالبه نکند، بازماندگان دارای شرایط او حق دارند موقتاً مستمری و یا حقوق وظیفه قانونی خود را تقاضا و دریافت کنند.
درصورتی که معلوم شود شخص مذکور در حال حیات است وضع مستمری او به حالت اول اعاده میگردد. بازنشستگان کلیه صندوقهای بازنشستگی کشور نیز مشمول این تبصره خواهند بود.
میزان مستمری بازماندگان عبارتست از 30/1(یک سی ام) مزد یا حقوق متوسط بیمه شده ضربدر سنوات پرداخت حق بیمه، مشروط بر اینکه این مبلغ از پنجاه درصد مزد یا حقوق متوسط ماهانه او کمتر و از صد در صد آن بیشتر نباشد. (منظور از مزد یا حقوق متوسط، جمع کل مزد یا حقوق بیمه شده که به ماخذ آن حق بیمه دریافت گردیده، ظرف هفتصد وبیست روز قبل از فوت تقسیم بر روزهای کاری ضربدرعدد30است)
کدام بازماندگان میتوانند حقوق مستمری از مرد دریافت کنند؟
بنابراین، دختر خانمی که پدر یا شوهرش را از دست داده باشد، مشمول دریافت مستمری است. حتی دخترانی که تحت کفالت پدربزرگ یا مادربزرگشان قرار دارند هم، میتوانند پس از درگذشت آن ها، مشمول دریافت مستمری بازماندگان شوند؛ ا
لبته این مزیت، تنها مربوط به بازنشستگان و مستمری بگیران مشمول «قانون استخدام کشوری» و به عبارت بهتر، بازنشستگان و مستمری بگیران وابسته به نهادها و ادارات دولتی است.
در قانون تأمین اجتماعی، دریافت مستمری تنها برای همسر متوفی و فرزندان او و در برخی مواقع، پدر و مادر فرد فوت شده، پیشبینی شده است و نوادگان مشمول دریافت مستمری بازماندگان نیستند. با این حال، پرسشی که اغلب مطرح میشود، این است که :
خوشبختانه، پاسخ دادن به این پرسشها سخت و پیچیده نیست. مطابق بند 3 ماده 48 «قانون حمایت خانواده»، «فرزندان اناث در صـورت نداشتن شغل یا شوهر و فرزندان ذکور تا سن بیست سالگی و بعد از آن منحصراً، درصورتی که معلول از کار افتاده نیازمند باشند یا اشتغال به تحصیلات دانشگاهی داشته باشند، حسب مورد از کمک هزینه اولاد، بیمه و مستمری بازماندگان یا حقوق وظیفه والدین خود برخوردار میگردند.»
بنابراین، شرط دریافت مستمری بازماندگان برای فرزندان دختر، نداشتن شغل یا شوهر است و قانون، محدودیتی بابت ازدواج یا اشتغال قبلی در نظر نگرفته است.
بنابراین، اگر خانمی، شغل خود را از دست بدهد و شوهر نداشته باشد، در صورتی که مادر یا پدرش دارای حقوق بازنشستگی یا مستمری از کار افتادگی بوده و فوت کرده باشند، می تواند برای دریافت مستمری بازماندگان اقدام کند و به نظر میرسد، در این زمینه تفاوتی بین خانم مجرد یا خانمی که همسرش فوت کرده یا از وی جدا شده است، وجود ندارد.
سهم همسر متوفی معادل 50% کل مستمری استحقاقی است و چنانچه بیمه شده مرد دارای چند همسر دائم باشد مستمری بین آنها به تساوی تقسیم خواهد شد.
سهم هر فرزند متوفی معادل 25% مستمری استحقاقی است ودر صورتیکه فرزندان هم پدر و هم مادر خود را از دست داده باشند ، سهم آنان دو برابر این میزان خواهد بود .
سهم هر یک از پدر و مادر متوفی ، معادل 20% مستمری استحقاقی خواهد بود.
مدارک لازم برای برقراری مستمری بازماندگان :
جمع بندی :
به هر حال حقوق بعد از فوت برای بازماندگان بر سر جای خودش باقی می ماند و بازماندگان می توانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.
گرچه شرایطی برای بهره مندی از این حقوق تدارک دیده شده است، اما در حالت کلی اصل بر پرداخت حقوق بازنشستگی بعد از فوت مستمری بگیر به بازماندگان است. از همین جهت است که همیشه تاکید کرده ایم که رد کردن بیمه در روزهای جوانی برای تامین نیازهای روزهای پیری، از کار افتادگی و حتی مرگ یکی از مهمترین اقداماتی است که هر فرد زنده ای باید در زندگی خود انجام دهد.
واقعا چه ربطی داره؟!
مادر من میتونه از حقوق پدر بهرمند بشه؟
مادربزرگ در قید حیات هستن
پدر خودم بازنشسته هستن اما حقوق ۱۰ سال بیمه رو میگیرن که با وجود سه تا دختر در خانه و شرایطی که قادر به راه رفتن نیستن و بیمار خاص دیالیزی میباشن مادرم هم خانه دار
مادرم حقوق پدرش بهش تعلق میگیره
حقوق بازنشستگی ۳۹۰۰
و سه تا دختر در خانه داره
ممنون میشم راهنمایی کنید
اقایی سه سال پیش فوت کرده و مستمری ان برای همسرش در جریان افتاده است.
دختر بزرگ این اقا که شوهر داشته و دو پسر هم دارد اخیرا شوهرش فوت میکند.
آیا با توجه به اینکه این خانم پسر دارد ایا از سهم مستمری مادرش چیزی نصیبش میشود؟
چقدر از حقوق پدر ب من تعلق میگیره ؟؟ سپاس
من پدرم فوت شده و مادرم قبل پدرم فوت شده و یک نا مادری و دو خواهر دارم که خواهر اولم از مادر اول و خواهر دومم از مادر دومم میباشد میخواستم بدونم حقوق بیمه به چه میزان تقسیم میشود (خواهر اولم که هم مادر و پدر خود را از دست داده حقوق دریافتیش چه مقدار باید باشد)
پدرم تمام حقوقش رو تو کارت زن دوم میریخت ایا ما میتوانیم برای ارثیه از طریق حساب زن دوم اقدام کنیم ،چون تمام پول پول بابام رو تو مدت ۴ سال به حساب خانمش میریخت
من پدر بزرگم بازنشسته ی لشگریه و هنوز هم در قید حیاته ولی به پدرم گفتن که شناسنامشو ببره و همچنین بچه های دیگ، که بعد از مرگش حقوقش ۶۰ درصد به حساب مادربزرگم و ۴۰ درصد تقسیم میشه به تعداده بچه ها واریز میشه،
میخواستم ببینم قانون جدیده همچین چیزی؟
بنده خانمی هستم که همسرم فوت کرده و پدرم که مستمری بگیر بودن و شغلشون آزاد بود فوت کردند ،همسر بنده 4سال بیمه داشتن که الان
من و دخترم بیمه 4سال همسرمو دریافت میکنیم ،میخوام ببینم آیا بعد فوت مادرم بنده حقوق کامل پدرمو دریافت میکنم و دخترم که 12سال داره حقوق پدرش رو دریافت میکند ؟
من حدودا 7/5 سال بیما تامین اجتماعی دارم که سه سال اول یه شرکتی کار میکردم و 1/5 سال بیمه بیکاری استفاده کردم و سه سال هم هست که بیمه کارگر ساختمانی دارم الان هم بیمه هستم
خواستم بدونم اگر من خود کشی کنم. پس از فوت منخانوادم که همسر و یک پسر وپدر مادرم حقوق ماهیانه من را میتوان دریافت کنند؟؟؟
من خواهرم به تازگی فوت کرده و ۱۵ سال سابقه بیمه داره،ایا به مادر پدرم که شرایط سنی لازم رو دارن میرسه؟ پدرم ۶۵ و مادرن ۶۰ سالشه و تحت هیچ بیمه و حقوق بگیری نیست
من خواهرم را بر اثر کرونا از دست دادم و ۶ ماه دیگه خواهرم بازنشسته میشد.دارای دو فرزند پسر میباشد که مشعول به تحصیلات دانشگاهی هستن.چند سال پیش مادرم زیر نظر بیمه ایشون بوده.
حالا میخواستم بدونم آیا مادرم میتونه از مستمریش استفاده کنه و آیا چیزی بهش تعلق میگیره؟
پدربزرگم فوت کرده و خاله بیوه ام میخواهد حقوق او را بگیرد
آیا چون حقوق مادرم نصف هست میتواند از حقوق پدری سهمی داشته باشد؟
من یه خانم مجرد کارمند هستم با 15 سال سابقه کار و هیچکس تحت تکفل من نیست. آیا در صورت فوت قبل از بازنشستگی و یا فوت بعد از بازنشستگی حقوق من به مادرم خواهد رسیدو اینکه پدرم 7 سال پیش به رحمت خدا رفتن و ایشون شغل آزاد داشتن و هیچ حقوقی ندارن.
همسرم شغل آزاد دارد و قصد دارد خود و خانواده را بیمه تامین اجتماعی کند.
ایا سابقه بیمه برای آینده فرزندانم درنظر گرفته می شود ؟
اگرهم دخترم نخ اهد خود و خانواده اش را بیمه کند ،آیا پدر دختر میتواند اورا بیمه کند ؟
و این که آیا همه افرا در آینده حقوق باز نشستگی می گیرند ؟
من متولد خرداد ماه ۱۳۳۶ میباشم که مستمری بگیر تامین اجتماعی هستم که حدود ۹ سال است بازنشسته شده ام. خانم من خانه دار و در قید حیاط میباشند . من سه دختر دارم ، دختر بزرگم متولد ۱۳۶۴ میباشد که حدود ۲ سال است متارکه کرده و هیچگونه بیمه ای پرداخت نکرده و فعلا مجرد میباشد ، دختر دومم متولد ۱۳۶۷ و حدود ۲ سال است شوهرش فوت کرده و دارای یک پسر دو ساله است . ایشان مشغول بکار و بیمه پرداخت میکند . دختر سومم متولد ۱۳۷۱ و مجرد میباشد که مشغول بکار و بیمه پرداخت میکند .
نظر باینکه وظیفه هر مسلمان داشتن وصیت نامه است میخواستم بدانم وضعیت حقوق من بعد از فوت من به چه صورت میباشد در صورتیکه خانم من در قید حیاط باشند و یا اینکه نباشند ؟ ممنون میشوم پاسخ دهید قبلا از کارشناس مربوطه تشکر میکنم .
داشتن یا نداشتن سابقه خروج از کشور اگر مانع برقراری مستمری نیست پس چرا نیروی مسلح این تعهد نامه را میگیرد ؟؟؟
دختر مجرد پدرش ارتشی فوت کرده بهش این تعهد نامه دادن
موقعی ک پدربزرگم مرد مادربزرگم از حقوقش استفاده میشود میکرد الانم ک مادربزرگم مرد پسرش ک متاهله استفاده میکنه و الان نزدیک 3 ساله میخوان بدونم تکلیفش چیه الانم میخواد کارای طلاق رو انجام بدن بد نیست ایا لطفا جواب بدین. ممنون......
پدرم ۱۰ سال پیش فوت کردن ومادرم حقوق پدرم را می گرفت ۶سال پیش مادرمم فوت کردن ایا من می تونم حقوق بازنشیتگی رو بگیرم
در ضمن من طلاق گرفتم و یه پسر ۳۰ ساله ویه دختر ۳۶ ساله دارم ولی هیچ کدام بیمه نیستند
منم هیچ شغل و درامدی ندارم
ممنو
میشه راهنماییم کنید که آیا حقوقم قطع میشه یا نه؟؟
و اینکه اگر فرزند مشترک از ازدواج دوم بیارم تکلیف مستمریم چی میشه؟؟؟؟؟
ممنون
دختری که بعد از فوت پدر یا مادر مستمری بگیر بخاطر گرفتن حقوق والدین خود را مطلقه کند ،تعلق نمیگیرد.
این بهترین غدیره
پدر من فوت کردند و مستمری بگیر بودند میخواستم بدونم من شاغل هستم وبیمه محل کارم هستم آیا حقوق پدرم به من هم تعلق میگیره من ازدواج هم نکردم فقط بیمه محل کارم هستم
آیا باید مهریه به اجرا گداشت..یا اینکه حقوق رومیدن؟
پدر شوهر خیلی سال پیش تو سن شاید. 40 سالگی یا کمتر یا بیشتر 4سال بیمه رد کرده بود الان تو سن 73 سالگی فوت کرده مادر شوهرم میتونه پیگیری کنه از بیمه 4سالش استفاده کنه؟؟؟
بابام کارمندهست