به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا تصریح کرد ترامپ اصلا نمیفهمد رئیس جمهور بودن یعنی چه!
جان بولتون در گفتگوی اختصاصی با این شبکه با تشریح نگرشهای دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا گفت: به نظرم، ترامپ در ذهن خودش تصویر خاصی از سیاستهای آمریکا نداشت. او دیدگاهها و بن مایههای فکری داشت که تصور میکرد از نظر سیاسی پرطرفدار باشد. او برخی از این نگرشها را هم در عمل دنبال کرد.
به نظرم، سیاست خارجی آمریکا از نظر اصول کلی در طول سالهای طولانی گذشته تغییر نکرده است. من این سیاست خارجی را "سیاست خارجی ریگانی" توصیف میکنم که به نظرم، بر قدرت از طریق صلح تاکید دارد. این نگرش بر آمریکای بسیار قوی مبتنی است که بر بازدارندگی درمقابل اقدامات خصمانه دیگران تاکید دارد. براساس این نگرش، بهترین راه محافظت از جامعه آمریکا در داخل کشور و گسترش آزادی و شکوفایی (اقتصادی) در داخل کشور عبارتست از داشتن حضور قوی در عرصه بین المللی در سراسر جهان.
این نگرش هر دو سوی این مسئله را مدنظر دارد به این صورت که بدون داشتن اقتصاد قوی در داخل کشور و جامعهای پویا، نمیتوان حضور قوی آمریکا را در عرصه بین المللی داشت. براساس این نگرش، نمیتوان از جامعه جهانی دوری کرد یا به سمت رویکرد انزواگرایی رفت. به همین سیاق، نمیتوان مسئولیتهای مربوط به محافظت از آمریکا را به دیگران تفویض کرد.
اگر ما خودمان قادر نباشیم این کار را انجام دهیم، هیچ کشور دیگری قادر نخواهد بود این کار را برای ما انجام دهد.
بولتون که در دولت ترامپ برای مدتی مشاور امنیت ملی آمریکا بود در پاسخ به سوالی درباره مشکلات تعامل با ترامپ به علت غیرقابل پیشبینی بودن او گفت: به نظرم ما نتوانستیم در این زمینه خیلی خوب موفق باشیم. برای اینکه رئیس جمهور به ویژه در عرصه بین المللی موفق باشد باید تمرکز داشته باشد. او باید اهدافی را که به دنبالش است تبیین کند تا افراد زیردست او کاملا متوجه شوند که اولویتها چیست و بعدا هم کارهای لازم برای پیش بردن این سیاستها انجام شود.
برای نمونه میتوانم به باراک اوباما و جرج بوش اشاره کنم که دو رئیس جمهور کاملا متفاوت بودند، اما بسیار سخت تلاش میکردند و به همین علت، افراد زیردست آنها از سطوح بالا گرفته تا سطوح پایین، میتوانستند سیاستها را دنبال کنند فارغ از اینکه از سیاستها خوششان بیاید یا نه.
به هرحال، ازنظر روش شناسی، این افراد متعهد بودند کارهای لازم را انجام دهند تا سیاستهای مدنظرشان به اهداف خود برسد. دونالد ترامپ چنین تعهدی نداشت. او ظاهرا فقط براساس برداشتهای شهودی خودش عمل میکرد و به نظرم او اصلا نمیفهمید که رئیس جمهور بودن یعنی چه!
این وضعیت سبب میشود پیگیری سیاستها به گونهای اثربخش، سخت شود البته اگر نگوییم ناممکن میشود. این مسئله برای همه ما به صورت مستمر مطرح بود. ممکن بود بنده مثلا با مایک پمپئو یا جیمز متیس (وزیر دفاع پیشین آمریکا) اختلاف دیدگاههایی داشتیم، اما فکر نمیکنم در این خصوص اختلاف نظر داشته باشیم که کار کردن با رئیس جمهوری که توجه نمیکند دشوار است.