پخش زنده
امروز: -
به نظر میرسد شرایط فعلی آمریکا در حوزه داخلی و خارجی شباهت هایی با پایان دوره بوش پسر دارد که منجر به پیروزی اوباما شد.
کمتر از ده روز به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در سوم نوامبر (13 آبان) باقی مانده و دور سوم مناظرات انتخاباتی ترامپ و بایدن هم به پایان رسیده است.
نظر سنجی ها همچنان از پیشتازی ده درصدی جوبایدن در سطح ملی حکایت دارد و حتی در ایالت هایی که معمولا جمهوری خواهان در آنها بخت بالایی برای پیشتازی دارند بایدن جلوتر است.
در فرصت باقیمانده به زمان برگزاری انتخابات همچنان حدس و گمانه ها از سوی کارشناسان درباره انتخابات مطرح می شود و در میانه پیشتازی جو بایدن باز هم نگرانی در اردوگاه دموکراتها از احتمال تغییر اوضاع به نفع ترامپ سخن گفته می شود.
این نگرانی ها بیشتر بر سر احتمال تقلب دولت مستقر و یا اختصاص رأی الکترال بیشتر به ترامپ بر خلاف آرای عمومی مردم به جوبایدن ناشی می شود. چنانچه در دوره قبل با وجود پیشتازی هیلاری کلینتون، این ترامپ بود که با به دست آوردن رأی الکترال بیشتر به کاخ سفید راه یافت.
اما با این حال استقبال کم نظیر مردم آمریکا از مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری و عبور آرای پستی از میزان 55 میلیون رأی همه حاکی از این است که بایدن با اختلاف زیادی از ترامپ جلوتر باشد که امکان تقلب را کاهش می دهد.
این گمانه از این جهت مطرح می شود که ترامپ با آرای پستی مخالف بود اما با این حال دیوان عالی آمریکا برگزاری انتخابات پستی را به دليل شیوع کرونا مجاز شمرد.
البته برخی تحلیلگران نیز با اشاره به پیشتازی جوبایدن تاکید می کنند که بایدن پیروز قطعی انتخابات است مگر اینکه دولت عمیق در آمریکا بخواهد ترامپ انتخاب شود.
با این حال به نظر میرسد عملکرد ترامپ در حوزه داخلی که با سوء مدیریت وی در کنترل کرونا و دامن زدن او به بی عدالتی های اجتماعی موجب شکاف های شدید اجتماعی شده است این احتمال را کم رنگ کرده باشد.
در حوزه خارجی نیز دقیقآ همین شکست ها در عملکرد ترامپ دیده می شود بطوریکه جنگ تجاری او با چین و اروپا موجب فاصله گرفتن متحدان آمریکا از این کشور و همچنین رویکرد تهاجمی چین شد.
در خصوص ایران نیز فشار حداکثری ترامپ نه تنها نتیجه ای ندارد بلکه به انزوای آمریکا در شورای امنیت منجر شد.
اقدام ترامپ در خارج کردن آمریکا از پیمانهای بین المللی چون آب و هوای پاریس یا سازمان بهداشت جهانی نیز نتیجه معکوس داشت و گسترش ویروس کرونا در آمریکا نشان داد که آمریکا به تنهایی قادر به مهار این بیماری نیست و نیاز به همکاری جهانی برای مقابله با کووید 19 است.
ترامپ با شعار اول آمریکا به کاخ سفید راه یافت اما عملکرد او آمریکا را با انزوا روبرو کرد و در نهایت نتیجه رویکرد او نشان داد که دوره یکجانبه گرایی به پایان رسیده و اقدامات ترامپ جز تخریب وجهه آمریکا و تضعیف سلطه دلار و چالش های داخلی موفقیتی در بر نداشته است.
اوضاعی که در حال حاضر آمریکا با آن روبروست تا حد زیادی با دوره پایانی ریاستجمهوری بوش پسر دارد.
بوش پسر هم با دامن زدن به یکجانبه گرایی و لشکرکشی به افغانستان و عراق و رویارویی با جهان اسلام شرایطی را پدید آورد که به تخریب وجهه آمریکا منجر و نتیجه اقدامات او سبب شد که باراک اوباما با شعار تغییر در دور اول ریاست جمهوری در سال 2008 با پشت سر گذاشتن جان مک کین و در دور دوم انتخابات در سال 2012 با شکست میت رامنی به کاخ سفید راه یابد.
اوباما در دو دوره ریاست جمهوری خود دوباره وجهه آمریکا را ترمیم کرد و با به دست آوردن اجماع قدرتهای جهانی سیاست های آمریکا را به طور هوشمندانه هدایت نماید.
اکنون نیز همان شرایط وجود دارد و به نظر میرسد دلیلی ندارد که نپذیریم کانون های قدرت پنهان از پیروزی بایدن حمایت نکنند چرا که عملکرد ترامپ آمریکا را چه در داخل و چه در خارج با تهدیداتی روبرو کرده است که راه مقابله با آنها چیزی جز تغییر در کاخ سفید نیست.
اینکه صاحب نظرانی چون فوکویاما و یا رابرت مورداک مالک شبکه فاکسنیوز میگویند بایدن با اختلاف بسیار زیادی رئیس جمهور خواهد شد نشانه آن است که دولت عمیق در آمریکا هم به این نتیجه رسیده است که دیگر ترامپ مهره سوخته ای بیش نیست.
یا بهتر بگوییم به قدرت رسیدن ترامپ نتیجه آزمون کانون های قدرتی بود که آیا امکان سلطه آمریکا بر جهان از طریق ارعاب و باج گیری وجود دارد؟
اما ایستادگی جهان در برابر چنین رویه ای ثابت کرد دوره یکجانبه گرایی پایان یافته و امریکا دیگر در شرایطی نیست که بتواند جهان را در مسیر تمایلات خود رهبری کند.
----------------------------------------------------
رضا محمد مراد