آنچه باعث شد گل محمدی در استان سمنان با اقبال کشاورزان مواجه شود ، مقاومت این درختچه به کم آبی و شوری آب است .
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان سمنان می گوید : سطح زیر کشت گل محمدی در این استان در سال آبی جاری 30 هکتار افزایش یافته و به 285 هکتار رسیده است .
لطف الله رضایی با بیان اینکه گلکاران مشغول برداشت گل محمدی هستند پیش بینی کرد : امسال بیش از 600 تن گلبرگ از گلستانهای استان برداشت شود.
رضایی می گوید : اجرای طرح کشت گل محمدی در استان سمنان موفق بوده و برای افزایش و توسعه صنایع تبدیلی گل محمدی برنامه ریزی شده است.
گل چینی ؛ اشتغالزایی معطربیشترین سطح زیر کشت گل محمدی در استان سمنان در دامغان ، شاهرود ، مهدیشهر و میامی است.
بنابراین بیشترین کارگران دائمی و فصلی چه در وقت کاشت ، چه در زمان داشت و چه موقع برداشت در این شهرستان ها فعال می شوند.
خانم روزبه و 2 فرزندش از جمله این کارگران هستند که این روزها در گلستان های گل محمدی امیریه دامغان به گل چینی مشغولند.
گل چینان کار خود را از ساعت پنج صبح آغاز می کنند و روزانه تا 20 کیلوگرم گل می چینند.
احمد افضلی کارشناس اقتصادی معتقد است : ایجاد اشتغال در فصل مناسب، امکان فرآوری و ارزش افزوده برای محصول، کمآفت بودن و مقاومت به سرما و بهرهمندی مناسب از بارندگیهای زمستانه و برداشت زود هنگام از مزایای توسعه کشت و برداشت گل محمدی است.
گل های پول سازعلاوه بر پرورش گل و گل چینی ، فعالیت هایی نظیر گلاب گیری و خشک کردن گل و غنچه ، از دیگر محورهای اشتغال زایی گل محمدی در استان سمنان است .
رضایی معاون جهاد کشاورزی استان می گوید : پرورش دهندگان گل محمدی محصول خود را به صورت گلاب، گل محمدی تر، گل محمدی خشک، غنچه خشک شده و نهال گل محمدی به فروش میرسانند.
از فرآوردههای این گیاه در صنایع دارویی، عطرسازی، فرآوردههای بهداشتی، آرایشی و صنایع غذایی استفاده میشود به این منظور علاوه بر کارگاه های گلابگیری خانگی ، کارخانه فرآوری گل محمدی هم در استان سمنان فعال است.
معاون جهاد کشاورزی استان سمنان معتقد است : این کارخانه پاسخگوی حجم محصول تولیدی در استان سمنان است با این همه به دلیل پراکنش کشت گل محمدی و وسعت استان ، برنامه ریزی برای انطباق دادن میزان تولید هر منطقه با صنایع فناوری در دسترس ضروری است.
تولید محمدی های شناسنامه دارتولید گل محمدی با کیفیت و استانداردهای جهانی برای اسانس گیری ، هدف دیگری است که در استان سمنان دنبال می شود.
سید حسن میرعماد رییس سازمان جهاد کشاورزی می گوید: تأمین نهال مناسب از نهالستانهای استاندارد در دستور کار است و به این منظور از رقمهای مناسب با عملکرد اسانس با کیفیت تکثیر شده و برای توسعه کشت در استان سمنان استفاده می شود.
به گفته میرعماد، در این سال زراعی ، 49 هزار بوته گل محمدی به صورت کشت بافتی و عاری از ویروس تامین شده و به پرورش دهندگان یارانه نهال تعلق گرفته است .
وی همچنین پرداخت کمک هزینه کشت به میزان یک میلیون و 600 هزار تومان برای هر هکتار و تسهیلات سامانه سیتا با سود 7 تا 9 درصد را از کمک های سازمان جهاد کشاورزی برای توسعه کشت گل محمدی در استان سمنان بر می شمرد.
میرعماد می گوید : علاوه بر زمین های کم آب جنوب استان سمنان ، اراضی کم بازده به ویژه اراضی شیبدار مناطق شمالی این استان هم انتخاب خوبی برای محل پرورش گل محمدی است .
گل در بر گل مهد پرورش گل محمدی در استان سمنان ، امیریه دامغان است ، همان جا که آیین سنتی گل غلتان نوزادانش با قدمتی صد ساله ، هر سال از هزاران گردشگر از سراسر کشور پذیرایی می کند.
والدینی که نوزاد کمتر از یک سال دارند ، نوباوه خود را به امیریه می آوردند و در مراسم غل غلتان ، نوزاد را در میان گلبرگ های گل محمدی می غلتانند.
در باور محلی ها ، غلتاندن بدن نوزاد در ميان برگ هاي گل محمدي، سبب حفظ طراوت و شادابي و دور ماندن از بيماري هاي مختلف به ويژه آلرژي و حساسيت هاي فصلي مي شود.
جشنواره گل غلتان به عنوان اولين اثر معنوي استان سمنان و دومين اثر معنوي كشور پس ار نوروز به ثبت ملي رسيده است
همین جشنواره علاوه بر اقلیم مناسب امیریه سبب شده است بخش عمده ای از اراضي كشاورزي این شهر به کشت گل محمدي اختصاص داده شود تا علاوه بر تامین گل های مورد نیاز جشنواره ، امیریه ای ها در زمینه تولید گل محمدی و فرآورده های آن در استان سمنان سرآمد شوند.
شهردار امیریه می گوید : سطح زیر کشت گل محمدی در امیریه 10 هکتار است که با طرح های توسعه ای قرار است سال آینده به 12 هکتار افزایش یابد.
به گفته محمد عوض آبادیان ، گلستان های محمدی امیریه که به صورت قطره ای آبیاری می شود، به مرکزی برای گشت و گذار گردشگران تبدیل شده است و علاوه بر شکوفایی بخش اشتغال گردشگری ، موجب رونق اقتصادی وزیبایی سیمای شهر میشود .
گل ملی ایران در مسیر صادرات ایران به همراه ترکیه و بلغارستان در زمینه کشت و کار گل محمدی بهعنوان یک محصول استراتژیک در دنیا مطرح است .
بیش از 40 ژنوتیپ گل محمدی در ایران شناسایی شده است و در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد.
محصولات اولیه فراوری گل محمدی شامل اسانس اول و اسانس دوم و اسانس تام گلاب، کانکریت رز، ابسولوت رز و گل خشک است که در بین آنها بیشتر گلاب برای ما ایرانی ها آشناست.
تبدیل شدن زمین های کویری به گلستان های محمدی ، نمود عینی تحقق بخشی از اهداف اقتصاد مقاومتی و استفاده بهینه از آب در استان سمنان است.
گل محمدی استان سمنان هم علاوه بر گلاب گیری به روش های خانگی و صنعتی و خشک کردن و تولید غذای زنبور عسل ، برای اسانس گیری که ارزش افزوده بیش از 50 درصدی دارد هم بکار می رود .
با اینکه استان سمنان هنوز آنچنان که باید و شاید به عرصه صادرات گل محمدی وارد نشده است ولی اگر بدانیم هر لیتر اسانس گل محمدی 6 هزار دلار قیمت دارد ، بیشتر برای ورود به این بخش تلاش می کنیم .