آيا کويت از عربستان و امريکا دور مي شود؟
ناکامي وليعهد عربستان در دستيابي به اهداف در سفربه کويت و برخي نشانه هاي ديگر از احتمال دور شدن اين کشور از عربستان و امريکا حکايت مي کند.
ا
وايل هفته جاري محمدبن سلمان وليعهد عربستان با هدف متقاعد کردن کويت به توليد نفت در منطقه مورد اختلاف دو کشور راهي کويت شد. هر چند او قصد داشت دو روز در کويت بماند اماديدار او از اين کشور تنها دو ساعت طول کشيد و بر اساس گزارش ها بدون اينکه او موفق شود در ديدار با امير کويت به توافقي در زمينه توليد نفت در منطقه مورد اختلاف میدان های نفتی مشترک الخفجی و الوفره دست يابد اين کشور را ترک کرد.
بسياري از کارشناسان منطقه معتقدند که بن سلمان که کشورش از سوي دونالد ترامپ رئيس جمهور امريکا تحت فشار است تا توليد نفت خود را افزايش دهد تا کمبود حاصل از احتمال کاهش صادرات نفت ايران تحت تاثير تحريم ها جبران شود قادر به توليد اضافي نفت نيست و بنا بر اين با ماموريت از ترامپ راهي کويت شده بود تا بطور مشترک در منطقه مورد اختلاف که ظرفيت توليد روزانه 1 ميليون بشکه نفت را داراست توليد نفت خام را از سر بگيرند که با پاسخ منفي امير کويت روبروشده است.
پس ازپايان ديدار وليعهد عربستان از کويت، خبرگزاري اسپوتنيک گزارش داد که کويت برای نخستین بار صادرات نفت به آمریکا را قطع کرد. آخرین باری که آمریکا نفت کویت را نخرید مربوط به سال 1992 در زمان جنگ عراق با کویت بود و حالا اين کشور قصد دارد بخشي از نفت خود را که به امريکا صادر مي کرد به آسيا صادر نمايد.
نهم جولاي گذشته هم بود که شيخ 'صباح احمد الصباح' امیر کویت در سفر به پکن با مفام هاي چين تفاهم نامه هاي مهمي را به امضا رساند که به گفته کارشناسان کويت را به جاده ابريشم متصل مي نمايد که اين به معني قرا گرفتن کويت در چتر امنيتي چين نيز مي تواند ارزيابي شود.
شايد به همين دليل هم بوده است که در روزهاي اخير گزارش هايي منتشر شد که از اين حکايت داشت که امريکا قصد دارد سامانه موشکي پاتريوت خود را از کويت خارج نمايد.
به نظر مي رسد پس از به قدرت رسيدن محمدبن سلمان وليعهد عربستان و نگاه طمع ورزانه او به قطر، يمن، بحرين و عمان و کويت و حمايت دونالد ترامپ از او، کويتي ها را به برداشتن گام هاي احتياطي براي حفظ امنيت خود در قبال تهديد عربستان و امريکا برداشته است و به نظر مي رسد دور شدن از اين دو کشور و نزديکي به چين يکي از اين گام هاست. در چنين شرايطي به نظر مي رسد بر خلاف فضاسازي ها براي تهديد قلمداد کردن ايران براي کشورهاي عربي منطقه، بايد گفت که عربستان همچون رژيم صهيونيستي يکي از تهديدهاي اصلي براي کشورهاي عربي منطقه است.
---------------------------------
رضا محمدمراد