توتفرنگی کُردستان؛ پیشرو، ارگانیک، حافظِ خاک و رقیبِ نفت
بیش از ۷۵ درصد از کل توت فرنگی کشور در استان کُردستان تولید میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز کُردستان، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کُردستان، در همایش ملی یافتههای پژوهشی کشاورزی در کُردستان از تولید سالانه ۴۵ هزار تُن توتفرنگی در کُردستان خبر داد.
خالد جعفری، گفت: در کُردستان یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار اراضی کشاورزی وجود دارد که ۱۳۰ هزار هکتار آن آبی و مابقی اراضی دیم است.
او میگوید: در کُردستان سه هزار و ۲۰۰ هکتار کشت توتفرنگی داریم و سالانه نزدیک به ۴۵ هزار تُن توتفرنگی در استان تولید و برداشت میشود.
به زبان ساده یعنی ۷۵ درصد از کل تولید توتفرنگی کشور مربوط به کُردستان است.
آب، هوا، زمین و توپوگرافی طبیعی منطقه و روحیه مردم منطقه از بسترهای مساعد پرورش محصول یاقوت رنگ در کُردستان هستند و به قول شاعر.
ابر و باد و مه و خورشید و فلک درکارند
تا تو نانی به کف آری و به غفلت نخوری
البته نعمت بارندگی امسال، در مزارع توت فرنگی کُردستان تیغ دو لبه بود.
جعفری اضافه کرد: میانگین بارندگی سالانه در کُردستان بیش از ۵۰۰ میلیمتر است.
در لابلای جلسات شورای اداری شنیده میشود: برنامه جهاد کشاورزی، ارتقای اراضی آبی استان به ۳۵۰ هزار هکتار است و این یعنی کاشت بذر امید در دل کشاورز.
توت کُردستان در جاده توسعه
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی کُردستان، هفت هزار و ۵۰۰ هکتار به باغات استان اضافه میشود که کفّه کشت توت فرنگی در ترازوی کشاورزی کُردستان سنگینتر میشود.
حفظ بافت جمعیّتی در روستاها، پُتک محکمی است بر میخ توسعه کشاورزی.
او میگوید: براساس آخرین آمار، ارزش ناخالص داخلی در استان کُردستان مربوط به بخش کشاورزی است و این ارزش ۲۷ درصد است.
ناگفته نماند ۳۰ درصد از اشتغال در استان نیز به همین بخش اختصاص دارد.
مسئولان جهاد کشاورزی، روی شرایط اقتصادی مردم و توپوگرافی کُردستان به عنوان دلایل رسیدن استان به این جایگاه در بحث تولید توت فرنگی خیره شده اند.
اگرچه در عصر مدرن در کنار توت فرنگی مزرعه ایی، توت گلخانه ایی، طفل نوپایی است، امّا امروز به جایی رسیدهایم که در تولیدات گلخانهایی و باغی از سطح خوبی برخوردار هستیم.
ارگانیک؛ محک توت کُردستان
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان کُردستان، در ارتباط تلفنی با سردبیر
خبرگزاری صداوسیما، به سودآور بودن و افزایش تأمین مالی این محصول اشاره کرد.
او همچنین به توسعه کشت توتفرنگی امید بسته بود.
خالد جعفری با اشاره به اینکه ۱۳ هزار خانوار در کُردستان در بحث تولید توتفرنگی فعال هستند، اذعان داشت: توتفرنگی تولید شده در کُردستان به لحاظ ارگانیک و طبیعی بودن از جایگاه و مقبولیت زیادی برخوردار است.
وی اضافه کرد: توسعه ارقام تجاری در کُردستان از متوسط ۵ تُن به متوسط ۲۵ تُن در هکتار رسیده است.
وی با بیان اینکه زنجیره تولید محصولات کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است، گفت: این زنجیره در استان در حال ایجاد است و بستر آن از طریق تعاونیهای تولید در اختیار کشاورزان قرار گرفته است.
جعفری، افزود: براساس برنامهریزی صورت گرفته قرار است امسال یک هزار تُن محصول توتفرنگی از طریق تعاونی تولید خرید شود.
فیروز احمدی، مدیر آب و خاک و امور فنی و مهندسی جهاد کشاورزی کُردستان، از توسعه توت فرنگی و باغات به عنوان حافظِ خاک یاد کرد و گفت: خاک کُردستان جز نقاط با فرسایش بالاست، میتوانیم با توسعه تولید توت فرنگی و باغات در راستای جلوگیری از فرسایش خاک تأثیرگذار باشیم.
توت برابر نفت
رئیس انجمن علوم باغبانی کشور هم در این همایش، گفت: شناسایی ظرفیتها و بالابردن بهره وری و تولید محصولات کشاورزی میتواند جایگزین مناسبی برای نفت در کشور باشد.
رضا فتوحی، توسعه دانش و فناوری در بخش کشاورزی را عامل توسعه کشاورزی عنوان کرد و افزود: این توسعه در توت فرنگی کُردستان به خوبی اتفاق افتاده است.
فردین اخلاقیان، رئیس دانشگاه کُردستان هم در این مراسم از محدودکردن پذیرش دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشتههای کشاورزی و منابع طبیعی در این دانشگاه خبر داد و گفت: این کاهش پذیرش دانشجو در راستای درخواست وزارت جهاد کشاورزی بوده است.
نوبرانه یاقوت سُـــرخ
اواسط اردیبهشت ماه توت فرنگی روانه بازار کُردستان شد.
مدیر امور باغابانی سازمان جهاد کشاورزی کُردستان گفت: پیش بینی میشود امسال بیش از ۴۲ هزار تن محصول توت فرنگی از مزارع استان برداشت شود.
اردشیر پورحبیبی افزود: این میزان ۱۰ درصد کمتر از پیش بینیهای اولیه ماست که دلیل این کاهش، سرمازدگی و بارش تگرگ است.
وی گفت: یک هزار و ۲۰۰ هکتار از مزارع توت فرنگی بر اثر سرما و تگرگ از ۱۰ تا ۵۰ درصد خسارت دیدند که در مجموع میزان خسارتها حدود ۱۲۰ میلیارد ریال برآورد میشود.
پورحبیبی با اشاره به کیفیت بالای محصول توت فرنگی کُردستان گفت: شهرستانهای سنندج، کامیاران، مریوان و سروآباد به ترتیب بیشترین میزان تولید توتفرنگی استان را دارند.
به گفته مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کُردستان، جنس خاک و آب و هوای کُردستان برای کشت این محصول بسیار مناسب است و بهره برداران هر ساله بخشی از زمینهای خود را به کشت ارقام مختلف این محصول اختصاص میدهند.
برداشت توت فرنگی در کُردستان هر ساله از اردیبهشت ماه شروع میشود و تا پایان خرداد ادامه دارد.
توت کُردستان عاری از سم و کود
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی کُردستان، گفت: توت فرنگی کُردستان به دلیل اینکه هیچگونه سم و کودی به آن داده نمیشود، جزو سالمترین و ارگانیکترین محصولات باغی است.
فرید سپری افزود: کوین الیزا، پاروس، سلوا و جامنت از جمله ارقام توت فرنگی هستند که در باغات استان کُردستان کشت میشوند.
وی گفت: قرار است به زودی ۱۰ رقم جدید توت فرنگی مقاوم در برابر انواع بیماریها، وارد کشور شود.
تفرقه در بازار
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی کُردستان با اشاره به تولید ۷۵ درصد توت فرنگی کشور در کُردستان، گفت: بعد از کُردستان، استانهای مازندران، گلستان و گیلان، برترین تولیدکنندگان توت فرنگی در کشور هستند.
در حالی که ۱۳ هزار بهره بردار توت فرنگی استان کُردستان از ۱۰ روز پیش در حال برداشت محصول خود هستند، در بازار مصرف صداهای ناراضی بلند است و دستِ تولیده کننده از همه جا کوتاه.
بهاءالدین محمّدی، اهل روستای قُلیان از توابع شهرستان سنندج از اختلاف فاحش قیمت توت فرنگی از مزارع کُردستان تا بازارهای تهران گلهمند است و بر طبل ناامیدی میکوبد.
او میگوید: از روزهای اوّل فروردین امسال با زن و بچه هایم روی مزرعه کار میکنیم، امّا رنج ما را تگرگ بُرد و سود ما را دلال خورد.
توفیق احمدی از توت فرنگی کاران کامیاران که مالک ۳ هکتار مزرعه است، از سیر نزولی قیمتها گلهمند است و میگوید: نوبرانه توت کُردستان با کیلویی ۵ هزار تومان وارد بازار شد، امّا امروز با ۴ چهار هزار تومان آنرا به زور میخرند.
او میگوید: این در حالی است که شنیده میشود همین محصول در بازار تهران با کیلویی ۱۶ هزار تومان به فروش میرسد.
گسترش روشهای نوین کشت و آبیاری، راه اندازی واحدهای علمی، ایجاد صنایع بسته بندی، ترویج ارقام جدید و با کیفیت و ایجاد صنایع تبدیلی از جمله اقداماتی است که سازمان جهاد کشاورزی در جهت حمایت از محصول توت فرنگی در استان کُردستان انجام داده است.
در این همایش دو روزه شرکت کنندگانی از سراسر کشور و اقلیم کُردستان عراق حضور دارند.
گزارش از : بهزاد احمدی