گزارش مکتوب...
گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی
گیلان با داشتن جاذبه های گردشگری بسیار، دومین استان مقصد سفرهای نوروزی است.
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز گیلان،
" هر سال برای تعطیلات نوروز ، لحظه شماری می کنم و از هفته پایانی اسفند، از همسرم می خواهم، زودتر چمدان ها را ببندد. سعی می کنم، لحظه تحویل سال، خودم را به این استان ِخوش آب و هوا برسانم و هفت سین کوچک و مسافرتی ام را در دامن طبیعت بکر ِاین استان بچینم. اگرچه گاهی باران ، بساط سفرمان را به هم می ریزد اما زیر ِچادر ، تماشای باران و حس ترنم بهار ، لذت دیگری دارد. در مدت یک هفته ای که نوروز هر سال، مسافر ِگیلان هستیم، برنامه ریزی می کنم تا گشت و گذاری در مناطق دیدنی این استان داشته باشیم و شاید پر بیراه نباشد که بگویم در این سال ها، جای دیدنی ای در گیلان نمانده که نرفته باشیم. به گیلان که بیایی همه چیز را باهم داری، کوه، جنگل، دریا، تالاب، آبشار ، بناهای تاریخی و مذهبی و آداب و رسوم مختلف. از همه اینها هم که بگذری، حتی اگر به صورت گذری از این استان عبور کنی ، از غذاهای محلی و خوشمزه آن نمی توان گذشت. عطر سبزی تازه پای آدم را به بازارهای محلی شهرهای مختلف می کشاند و کمتر کسی است که بدون سوغاتی ، به ویژه محصولات کشاورزی ، ماهی و صنایع دستی از این بازارها برگردد.
اینها صحبت های احمد 45 ساله ، شهروند تهرانی است که نوروز هر سال و گاهی هم تابستان، خودش را به گیلان خوش آب و هوا می رساند واین استان، پای ثابت سفرهایش است .
گفتگو با چند نفر از مسافران دیگر هم که از مناطق مختلف کشور ازجمله اردبیل، قزوین، زنجان، مشهد، شیراز و قم به گیلان سفر کرده اند نشان می دهد که این مسافران نوروزی با احمد هم عقیده اند و حتی برخی ها این استان را "بهشت ِایران" می نامند که مقصد سفرهای نوروزی بسیاری از گردشگران است.
افزایش اقامت مسافر در گیلان، نتیجه افزایش تمهیدات و تسهیلات سفر
آنطور که اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گیلان اعلام کرده، بر اساس ارزیابی های ستاد هماهنگی خدمات سفر کشور، گیلان بعد از مازندران، دومین استان موفق در جذب گردشگران و مسافران نوروزی است. بر اساس این آمار، فقط در موج اول سفرهای نوروزی - 26 اسفند پارسال تا 4 فروردین نود و هفت- 3 میلیون و 181 هزار و 673 گردشگر در گیلان اقامت داشته اند که در مقایسه با پارسال 40 درصد افزایش را نشان می دهد.
کارشناسان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری می گویند؛ اقامت هر گردشگر داخلی 3 شغل مستقیم و براساس نوع اقامتگاه وخدماتی که به آنان ارائه می شود، بطورمیانگین 300 هزار تومان در آمدزایی به دنبال دارد.
آنطور که مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری و دبیر ستاد اجرایی تسهیلات سفر گیلان می گوید : شرایط مساعد آب و هوایی، فراهم بودن زیرساخت های گردشگری و معرفی بیشتر و بهتر جاذبه های گردشگری گیلان در جشنواره های ملی و بین المللی، باعث افزایش 40درصدی اقامت گردشگران نوروزی در این استان شده است.
رضا علیزاده افزود: در فاصله نوروز پارسال تا امسال، با ایجاد 102خانه مسافر تعداد این خانه مسافرها که در روستاها و دامن طبیعت پذیرای مسافران نوروزی است، به هزار و 333 واحد افزایش یافته است؛ واحدهایی که گردشگران، اقبال بیشتری برای اقامت در آن دارند.
وی ایجاد واحدهای بوم گردی را هم مزید بر علت می داند و می گوید: این واحدهای اقامتی که با معماری بومی گیلان عجین است و امکانات رفاهی و نحوه پذیرایی در آن مُعرّف ِ آداب و رسوم گیلانیان است، از نیمه پارسال به امکانات و زیرساخت های گردشگری این استان افزوده شده و اگرچه تعداد آن به 20 واحد می رسد اما مشتاقان زیاد و قابلیت اقامت 220نفر را در هر شب دارد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گیلان درخصوص دیگر تمهیدات اندیشیده شده برای پذیرایی از مسافران و گردشگران نوروزی گفت : از پارسال تاکنون با افزایش 3 هزار و 268 تخت ، در مجموع تعداد تخت های 90هتل ، هتل آپارتمان،مهمانپذیر و مجتمع های اقامتی ِگیلان، به 28 هزار و 545 تخت افزایش یافته است و 304 واحد پذیرایی بین راهی وسفره خانه سنتی هم در مسیر سفر گردشگران ، آماده پذیرایی ازمسافران نوروزی است.
رضا علیزاده برپایی 72 نمایشگاه صنایع دستی، سوغات وغذاهای محلی گیلان را هم از دیگر تمهیدات این اداره کل برای نوروز 97 اعلام کرد.
همسفر با گردشگران ، از دروازه ورودی تا مرکز گیلان مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گیلان در تشریح جاذبه های گردشگری این استان گفت: مسافرانی که سفر خود را از جنوبی ترین شهرستان گیلان و دروازه ورودی این استان – رودبار - شروع کنند، می توانند از توربین های بادی، دریاچه پشت سد سفید رود، قله درفک، تپه باستانی مارلیک، پل خشتی لوشان و روستای هدف گردشگری و بدون بیکار اسطلخ جان این شهرستان دیدن کنند.
رضا علیزاده باغ های زیتون و گل های سوسن چلچراغ را از مهم ترین شاخصه های شهرستان رودبار عنوان کرد وگفت: حتی مسافرانی که بصورت گذری از این شهرستان عبور می کنند، می توانند انواع فرآورده های زیتون ازجمله زیتون پرورده، روغن و صابون زیتون را با خود سوغات ببرند.
وی با بیان اینکه پس از گذر از رودبار، اولین شهرستانی که مسافران به آن می رسند، رشت – مرکز گیلان – است افزود: اگرچه برخی از گردشگران تمایل کمتری به اقامت در مرکز استان دارند و ترجیح می دهند به شهرستان های دیگر سفر کنند اما تعداد زیادی از آنان سعی می کنند به جنگل های سراوان، موزه میراث روستایی گیلان که مُعرّف سبک معماری و آداب و رسوم مناطق مختلف گیلان است، آرامگاه میرزاکوچک جنگلی، سواحل حاجی بکنده و جفرود و مجتمع تفریحی زیباکنار شهرستان رشت بروند و در کنار شهروندان، گذری هم بر مناطق دیدنی شهر رشت ازجمله پیاده راه فرهنگی در بافت مرکزی شهر، استخر طبیعی عینک، عمارت کلاه فرنگی، باغ محتشم، خانه میرزا کوچک جنگلی و بوستان های شهر داشته باشند.
گذری بر جاذبه های گردشگری شرق گیلان معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری گیلان هم به تشریح جاذبه های گردشگری شرق گیلان پرداخت و گفت : اولین شهرستانی که مسافران در گذر از رشت به شرق استان ، به آن می رسند، آستانه اشرفیه است.
حمید آذر پور می گوید : مدفن سيد جلال الدين اشرف- برادرامام رضا (ع)- در شهرآستانه اشرفیه، باعث شده این شهر در جایگاه چهارمين شهر مذهبي ایران قرار بگیرد و هر ساله بوِیژه در ایام نوروز، پذیرای زائران بسیاری از مناطق مختلف کشور و حتی دنیا باشد.
وی تالاب بين المللي بوجاق، پارک جنگلی صفرا بسته، آرامگاه دکتر محمد معین - نویسنده فرهنگ فارسی معین- ، سواحل عسکرآباد و پل چوبی کیاشهر را از جمله جاذبه های مهم طبیعی، تاریخی و فرهنگی آستانه اشرفیه برشمرد و گفت : خیلی ها آستانه اشرفیه را با بادام زمینی و برنج مرغوبش می شناسند و کمتر کسی است که به این شهر سفر کند و این دو سوغاتی مهم را در کوله بار ِبازگشتش قرار ندهد.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان در معرفی لاهیجان که به عروس شهرهای گیلان مشهور است هم گفت: بسیاری از مسافران در سفر به لاهیجان از تالاب امیر کلایه، استخر و آبشار شیطان کوه، بام سبز، تله كابين و باغ های همیشه بهار چای در دامنه کوه، موزه تاريخ چاي ايران و حمام گلشن، دیدن می کنند.
حمید آذر پور منطقه ساحلی چاف و چمخاله ، تالاب کـِـیا کـِـلایه، ییلاقات لیلاکوه، هَلو دشت و پل خشتی، را از جاذبه هایی گردشگری دانست که مسافران بسیاری را به لنگرود می کشاند.
وی خانه قديمي صوفي، برج تاریخی میل با ارتفاع 7 متر، ییلاقات خصیل دشت، باغ های چای و سه شنبه بازار املش را هم از مهم ترین جاذبه های گردشگری این شهرستان بر شمرد و افزود : شهرستان سیاهکل هم با منطقه ییلاقی معروفش دیلمان و جاذبه هایی چون كاروانسراي تي تی، آبشار و پارک جنگلی لونَک، نوروز هر سال، مسافران بسیاری را به سمت خود جذب می کند.
معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان درمعرفی جاذبه های گردشگری رودسر آخرین شهرستان شرق گیلان که با استان مازندران هم مرز است هم گفت: سواحل چابکسر و کلاچای، پارک جنگلی َلَه لِه رود، ییلاق ها، دشت ها و مناظرطبیعی ِچشم نوازی چون منطقه جواهردشت، اشکورات و آبشارهای آغوزبُن و هفت چشمه از مهم ترین جاذبه های این شهر گیلان است.
گشتی در مسیر سفر مسافران به غرب گیلانکارشناس مسئول دبیرخانه ستاد اجرایی خدمات سفر اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گیلان هم از جاذبه های گردشگری غرب گیلان می گوید و تاکید دارد : مسافرانی که سفر خود را از غرب گیلان و از شهرستان آستارا شروع می کنند، می توانند به مناطق نمونه گردشگری تالاب استیل، پارک جنگلی بی بی یانلو، گردنه حیران، پناهگاه حیات وحش لوندویل، آبشار كوته كومه و آب گرم علی داشی بروند.
سیما یعقوبی بندر، گمرک و بازارچه مرزی را از دیگر ظرفیت های گردشگری شهرستان مرزی آستارا اعلام کرد که هرساله افزون برگردشگران داخلی، پذیرای مسافرانی از کشور آذربایجان است.
این کارشناس گردشگری بابیان اینکه پس از آستارا، تالش که در بین شهرستان های استان بیشترین سهم را از نوار ساحلی خزر دارد، واقع شده گفت: این شهرستان با داشتن جنگل، دریا، ییلاق های دل انگیز و مناطق گردشگری ای چون آق اولر، مریان، الماس وسوباتان، سواحل جوکندان، گیسوم و لیسار، پاتوق بسیاری از مسافران نوروزی است.
سیما یعقوبی پل آجری پونل، مسجد اِسپی مَـزگِـت، مناطق کوهستانی ارده و زندانه، سواحل پره سر و تازه آباد و آبشار ویسادار را از مهم ترین جاذبه های تاریخی و طبیعی رضوانشهر عنوان کرد که در همسایگی شهرستان تالش قرار دارد.
وی می گوید:مسافران پس ازگذر از منطقه زیبای پونل با درختان انبوه و کوههای سرسبز به ورودی شهرستان ماسال- دومین شهرستان مرتفع گیلان - می رسند، شهرستانی که با منطقه کوهپایه ای- جنگلی ِ اولـَسَــبـِـلَنگاه و جنگلهای انبوه و چشمه های زلال، پذیرای تعداد زیادی از مسافران است، البته بسیاری از گردشگران در سفر به این شهرستان رفتن به بام سبز، آبشارهای چـِسلی و رامینه و 17غار طبیعی ازجمله غار آویشو را فراموش نمی کنند.
این کارشناس گردشگری افزود : گذر مسافرانی که قصد دارند گشتی در مناطق مختلف گیلان بزنند، پس از ماسال به شهرستان های صومعه سرا و فومن می افتد و در گذر از صومعه سرا می توانند به مناطق تاریخی و طبیعی ازجمله مناره گسکر که یاد آور مناره های عظیم سلجوقیست، خرابه های حمام قدیمی کسما، منطقه باقلاکِـش و سیاه درویشان در حاشیه تالاب انزلی و پناهگاه حيات وحش سِـلكِـه سری بزنند و سوغات معروف این شهرستان را که نیشکر یا سیاهشکر است، با خود به شهر ودیارشان ببرند.
سیما یعقوبی با بیان اینکه خیلی ها، فومن را با شهر پلکانی ماسوله و بنای تاریخی قلعه رودخان می شناسند گفت : شناسه دیگر این شهرستان، چنارهای ورودی و داخل شهر فومن است که همچون چتری بر سر مسافران سایه گسترانیده است.
به گفته وی کمتر کسی است که به فومن سفر کرده باشد و عکس یادگاری از مجسمه های میادین، بوستان ها و پیاده روهای این شهر نداشته باشد. شهری که دوطرف خیابان هایش مملو از مغازه های کلوچه پزی است.
سیما یعقوبی در معرفی مهم ترین مکانهای دیدنی شهرستان شفت هم که در همسایگی فومن قرار دارد گفت : منطقه کوهستانی و جنگلی امام زاده ابراهیم، امام زاده اسحاق و سیاهمزگی از مهم ترین مناطق این شهرستان و پنیر سیاهمزگی هم از مهم ترین سوغاتی های این شهرستان است.
وی می گوید: اغلب گردشگرانی که به گیلان سفر می کنند طوری برنامه ریزی می کنند تا گذرشان به بزرگترین بندر شمال ایران - بندرانزلی هم بیفتد و سوار بر قایق به تماشای نیلوفران آبی شناور در تالاب بین المللی انزلی بروند و گشتی هم در محوطه بلوار، فانوس دريايي، كاخ موزه نظامي و منطقه آزاد تجاري – صنعتی انزلي بزنند.
اندر حکایات رسم میزبانی و آداب مهمانی و ... دودی که به چشم طبیعت گیلان رفت! اگرچه خوان جاذبه های گردشگری گیلان، برای پذیرایی از مسافران و گردشگران، همیشه باز است و گیلانیان مهمان نواز، سالهاست، امتحان خود را در میزبانی پس داده اند اما همانطور که طبیعتِ بکر ِ ِاین استان ِخوش آب وهوا، خاطره ای خوش و ماندگار برای گردشگران رقم می زند، مسافران ِعرصه های طبیعی هم باید آداب مهمانی را به جا آوررند و خاطره ای ناخوشایند در این مناطق برجا نگذراند و طبیعت را نقره داغ نکنند. خاطره ای که نمونه بارز آن آتش سوزی کم سابقه و وسیع اولین شنبه سال است. آتشی که بر اساس اعلام اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان، بر اثر وقوع باد گرم شدید و کم سابقه و بی احتیاطی گردشگران در روشن کردن آتش، به جان عرصه های جنگلی و باغ های چای 12 شهرستان گیلان افتاد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان در تشریح وسعت و میزان این آتش سوزی کم سابقه با بیان اینکه اعلام میزان و سطح دقیق آتش سوزی نیاز به بررسی کارشناسی دارد و زمان بر است گفت : براساس برآوردهای اولیه، آتشی که نوروز 97 به جان عرصه های جنگلی و باغهای چای گیلان افتاد، حدود 100هکتار از جنگل ها و باغ های چای این استان را از بین برد. عرصه هایی که به گفته محسن یوسف پور دست کم صد سال طول می کشد، تا دوباره احیا شوند.
پس حالا که به لطف خدا وطبیعت خدادادی و با تمهیدات متولیان گردشگری، رسم میزبانی در این استان به جا آورده می شود، کاش گردشگران ؛ چه شهروندان گیلانی که ساعاتی برای تفرج و گشت و گذار به دامن طبیعت استان شان می روند و چه مسافرانی که مناطق بکر و دیدنی گیلان را مقصد سفر خود انتخاب می کنند ، آداب مهمانی را بهتر و بیشتر از گذشته به جا آورند تا سفر ، کام طبیعت را تلخ نکند.
*نگارندگان: کبرا اجدادی و مریم امدادی
گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی گذری بر جاذبه های گیلان ؛ دومین مقصدسفرهای نوروزی